Lezingen

Vrouwelijke componisten 

Dordrecht - Voorjaar 2020

Gedurende de 20e eeuw krijgt de emancipatie van vrouwen steeds meer vorm, zowel politiek als sociaal. Op muzikaal-artistiek gebied gaat dit proces aanvankelijk nog langzaam met maar mondjesmaat aandacht voor composities door vrouwen. Na de Tweede Wereldoorlog komt een en ander in een stroomversnelling en laten steeds meer vrouwelijke componisten van zich horen. In een drietal lezingen aandacht voor werken die zijn gecomponeerd tussen 1900 en nu in diverse landen. 
Lees meer...

De Bilt - Voorjaar 2020

Vele componerende vrouwen zijn ten onrechte in de mist van de tijd verdwenen; Musica Docet staat in een tweetal lezingen in De Bilt stil bij twee componistes  waarbij dat ‘verdwijnen’ ronduit pijnlijk is. Prachtcomposities zullen in een cultuurhistorisch en biografisch kader worden geplaatst.
Lees meer...

Passielezingen 2020

Dordrecht en De Bilt

Bij de term ‘passiemuziek’ blijft ons brein veelal steken bij Bachs passies. De geschiedenis van de passiemuziek is echter oneindig veel gevarieerder: in de loop der eeuwen is er een enorme reeks composities ontstaan die is verbonden met het lijdensverhaal, in vele landen en in de diverse stijlperiodes.

Musica Docet biedt komend voorjaar weer de gelegenheid uw horizon te verbreden met een drietal ‘Passielezingen’ vol ontroerende, tijdloze werken waarbij we diverse landen aandoen. Daarnaast ontbreekt ook de Grote Bach niet, maar dan met onbekende(re) werken die verband houden met Goede Vrijdag.
Lees meer...